RESEPTEJÄ KALAMIEHILLE

 

Nuotioharri

 

Pyydetään yksi tai useampi harjus. Vuollaan koivusta paistokeppi joka teroitetaan toisesta päästä suorakaiteen muotoiseksi noin 3mm x 8mm .n kokoiseksi ja kalan pituiseksi. Työnnetään pyrstöstä päin pitkin selkärankaa  tikku suomustamattoman kalan sisään lähes päähän saakka. Suolataan kala päältä ja sisältä. Paistetaan kypsäksi reilulla tulella niin, että suomut hiiltyvät. Nyt suomut irtoavat syödessä kokonaisena levynä ja kala on mehukasta. Ripotellaan suolaa maun mukaan.

 

Folioharri

 

Kuten edellä mutta pyynnin jälkeen suomustetaan kalat. otetaan foliota ja taitellaan se useaan kerrokseen. Kalat foliolle, suolaa ja voita päälle. Paketti kiinni ja hiillokselle. Epämääräisen ajan päästä voi tarkistaa ovatko kalat kypsiä. Pakettiin voi lisätä erilaisia mausteita, mitä on mukana.

 

Pannuleipä

 

Tehdään vehnäjauhoista , leivinjauhosta ja vedestä kohtalaisen kovia taikinakakkaroita. Kuumennetaan pannussa hiukan voita. Tehdään taikinasta pannun kokoisia ohuita leipäsiä jotka paistetaan kauniin ruskeaksi.

 

Paistettu hauki.

 

Tätä syödään silloin kun ei jalompaa kalaa ole saatu. Tosin saattaa maistua paremmalle kuin tämä saamaton. Perataan ja fileoidaan kala nahattomaksi ja huuhdellaan palat hyvin. Suolataan ja sitruuna-pippuroidaan palat. Jauhotetaan ruisjauhoissa jos on. Pannulle runsaasti voita. Paistetaan palat reilusti ruskeiksi. Tästä versiona on mm. vaskoolihauki jossa resepti on muuten sama paitsi että kala paistetaan vaskoolissa.

 

Inarilainen kalapottu.

 

Siikaa, taimenta, rautua, harria. Pestään potut hyvin ja laitetaan kiehumaan. Suolataan reilulla suolalla keitinvesi. Hetken päästä lisätään paloitellut kalapalat. keitetään pienellä tulella. kun potut on kypsiä nostellaan kalat lautaselle. Kuoritaan pottuja ja perataan kalaa syöden voin kanssa. Jollei liemi ole kovin suolaista voi sitä lisätä joukkoon.

 

Suola-ahvenpotut

 

Ahvenista poistetaan suolet ja kidukset. Laitetaan kuppiin ja lisätään karkeaa suolaa hiukan kalojen sisälle ja päälle. Vuorokausi tai kaksi ja aletaan kokkaamaan. Huuhdellaan suola pois. Kuoritaan pottuja ja pannaan kiehumaan. Ennen kuin potut on kypsiä lisätään ahvenet. Keitetään kypsiksi ja syödään nautiskellen.

 

Kalapyttipannu

 

Fileoitua ruodotonta ehkä lohikalaa. Perunasipulisekoitusta. Paistetaan muurikassa voissa kauniiksi. Maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Juhlavammassa versiossa lisätään purkki hylakermaa ja päälle kananmuna.

 

Lohi-tillikastike

 

Lohen perkuuruotoja pienitään ja keitetään kypsiksi. Liemeen maustepippuria ja sipulia. Renssataan liha ruodoista ja siivilöidään liemi. Otetaan kaikki rasva mikä saadaan liemen pinnalta pois esim. talouspaperin kanssa. Kiehautetaan liemi ja lisätään runsaasti tilliä ja sitruunamehua. Myös piparjuurta voi lisätä, jos on. Kalapalat liemeen. Suurustetaan vehnäjauhoilla sopivan paksuksi.

 

Kermaviili kalakastike

 

Purkki tai kaksi kermaviiliä. Knorrin sitruuna- tilli dippikastikepusseja. Boston kurkkusalaattia elikkä makeaa sellaista. Sekoitetaan viili ja pussiaineet ja lisätään kurkkusalaattia lusikallinen noin 2dl:aan kermaviiliä. Annetaan vetäytyä tunti, pari. Käy kaikenlaisen paistetun tai savustetun kalan kanssa. Jopa graavin.

 

Sienimuhennos

 

Kala rakastaa sieniä. Pilkotaan pannulle sieniä mitä on saatu, vaikka herkku sellaisia. Paistetaan voissa ja sipulisilpussa. Mustaa pippuria. Lopussa lorautetaan runsaasti hyla kuohukermaa ja annetaan hetken sakeutua. Suolataan vasta tässä vaiheessa. Maistuu kaikenlaisen kalan kanssa. Sienien sijasta muhennokseen voi käyttää esim. lohikuutioita, kylmäsavu poroa tai -kalaa.

 

Iljetys

 

Jos kaikesta huolimatta kalaa ei ole tullut on parasta turvautua kullankaivajilta nimensä saaneeseen herkkuun nimittäin iljetykseen. Siihen kuuluu esim. makaronia, mummon muusia, riisiä tms.. sekä lisäkkeeksi mm. nötköttiä, lihapullia, kuivaa lihaa, makkaraa, mitä vain joka muuttaa perus ruoka-aineen koostumusta syötävämpään suuntaan. Erikoislisäkkeeksi voisi lisätä esim. sipulia, valkosipulia, erilaisia mausteita mitä löytyy. Kaikki sekoitetaan opitussa järjestyksessä ja mätetään hiljaisuuden vallitessa suihin.