Etusivu | Viikko 24 | Viikko 25 | Viikko 26 | Viikko 27 | Viikko 28 | Viikko 30 | Syksy | Pallasjärvellä

  


 

24- 31.7.  HELLETTÄ

 

Kova hellejakso on pehmittänyt miestä eikä kalastamisessa juurikaan ollut mieltä. Lähes 30 astetta usein pläkätyynellä järvellä on karkottanut kalat syvänteisiin tavoittamattomiin. 

Päivittäin hieroo ukkosta joka nostattaa pyörteisiä tuulia milloin miltäkin kantilta. Kaiku on edelleen epäkunnossa eikä sitä kuntoon kuulemma saakaan, on muillakin ollut samaa vikaa ja sen peli on pelattu. Lähden kuitenkin kaverin kanssa aikaa tappamaan ja lomailemaan järvelle koska maissa on vieläkin tukalampaa oleskella.

 

Koko viikko meneekin löhöillessä ja  kaverin verkkoja viritellessä eikä uistelemisessa juurikaan ole mitään mieltä. Muiden kuulumiset ovat myös saman suuntaisia ja vain pientä kalaa on tullut. Myös takilat ovat antaneet huonosti. 

Vesi alkaa olla jo 22 eli noin kuusi astetta normaalia lämpimämpää. Juttua kerrotaan Turkulaisesta veneporukasta joka ei viikon uistelun jälkeen ollut saanut ainuttakaan kalaa. Itse onnistun saamaan muutamia sattumakaloja joista vain yksi on mitan täyttävä. Pikkutakilalla pääsen vain yli 10 metriin ja se on liian vähän koska keli pysyy koko ajan aurinkoisena.

Raimo Korhonen

 

Lomaillessa jutut alkavat mennä pääasiassa muiden kulkijoiden kanssa jutusteluksi vaikka tuntuukin, että porukkaa järvellä on aika vähän. Keskinen Inari ehkä onkin hiukan reittien ulkopuolella ja veneilijöiden tiet kulkevat muualla. Kärppäsaaressa yöpyessämme joitakin kanoottiporukoita meloskelee ohi, haeskellen leiripaikkaa joita näillä paikoin on huomattavan runsaasti. Aamulla kämpälle  rantautuu Metsähallituksen siivousporukka joka alkaa toimittaa vessan ja tuvan siivousta rivakkaan tahtiin. Juttua tulee myös

kämppien ja koko alueen yleisestä siisteydestä, joka on viime vuosina kuulemma ollut paranemaan päin. Huoltopalvelun Riitta Hildosella on muistutettavaa lähinnä paikallisten välinpitämät- tömyydestä jättää kaljapurkkinsa ja jätteensä nurkkiin lojumaan. Vaikka jätehuolto onkin nykyisin hyvin järjestetty ei se suinkaan tarkoita, että kulkija voi käyttäytyä kuinka sotkuisesti hyvänsä.

Riitta Hildonen

 

Viikon reissu alkaa tuntua jo turhauttavalta ja kun verkkoihinkaan ei enää mene kalaa päätämme häipyä joksikin aikaa koko järveltä. Ainakin siihen saakka kun vedet hiukan jäähtyvät tai tuulet saavat vesimassoja sekoitettua. Hissukseen ajellessamme etsimme kortin mukaisia selkämatalikoita ajatellen tulevaa syksyä ja parempia uistelukelejä. Monta maukasta pankin reunaa merkataankin kaverin verkkoajatusten ja minun uistelumiettein. Lähellä Kaamassaarta vielä huomaamme selällä ajelehtivan pikkuveneen ja tuumaamme, että näillä ei taida olla kaikki kunnossa. Nuoren Ranskalaisen

pariskunnan Mikael ja Cecile Kergoatin paikalliselta matkailuyrittäjältä vuokraama pikku Suzuki on tehnyt tenän ja kaasariin on tullut jotain vikaa. Hinaamme heidät takaisin Punaiselle tuvalle, jossa koitan korjata konetta, mutta työkalujen puutteessa se osoittautuu liian hankalaksi ja soitan yrittäjää apuun. Hän lupaakin toimittaa toimivan koneen pariskunnan veneeseen.

 

Cecile ja Mikael Kergoat